Blancolån – ett lån till vad som helst

Ett blancolån är en typ av lån där låntagaren inte behöver ange vad pengarna ska användas till. Låntagaren får helt frihet att använda pengarna som han eller hon önskar. Blancolån är vanligt förekommande vid större inköp där det man köper inte kan användas som säkerhet för lånet, t.ex när man köper en begagnad bil, en båt eller en husbil. Den som köper en bostad behöver idag betala en kontantinsats på upp till 20 % av lånesumman, och kan då ta ett blancolån förutom bolånet för att få ihop till kontantinsatsen.

Blancolån kan vara attraktiva för låntagaren eftersom de inte behöver ge någon information om vad pengarna ska användas till. Samtidigt kan de vara dyrare än andra typer av lån, eftersom långivaren inte har någon säkerhet för att pengarna kommer att användas på ett sätt som är till fördel för låntagaren.

Det är viktigt att tänka noga igenom om man verkligen behöver ett blancolån och om man kan betala tillbaka lånet innan man ansöker om det. Det kan vara lämpligt att jämföra olika lånealternativ för att hitta det bästa erbjudandet för ens specifika behov. Ofta är det helt enkelt bättre att vänta med köpet tills man har sparat ihop till pengarna som behövs.

Ordet blancolån kommer förresten ursprungligen från spanskan, men har lånats in i svenskan via tyskan någon gång under Hansa-tiden.

Nackdelar med blancolån

Det finns en del saker som kan vara negativa med att ta ett blancolån. Här är några av de vanligaste:

 1. De kan vara dyrare än andra typer av lån:
  Eftersom långivaren inte har någon säkerhet för att pengarna kommer att användas på ett sätt som är till fördel för låntagaren, kan blancolån vara dyrare än andra typer av lån.
 2. De kan innebära en högre risk:
  Eftersom låntagaren inte behöver ange vad pengarna ska användas till, finns det en större risk för att pengarna används på ett sätt som kan leda till att låntagaren inte kan betala tillbaka lånet.
 3. De kan försvåra budgetering:
  Eftersom låntagaren inte behöver ange vad pengarna ska användas till, kan det vara svårt att budgetera och planera för hur man ska betala tillbaka lånet. I tider av flytande räntor kan det plötsligt bli mycket dyrare att betala räntan varje månad.
 4. De kan påverka kreditvärdigheten:
  Om man inte kan betala tillbaka ett blancolån kan det påverka ens kreditvärdighet negativt, vilket kan göra det svårare att få lån i framtiden.

Det är viktigt att tänka noga igenom om man verkligen behöver ett blancolån och om man kan betala tillbaka lånet innan man ansöker om det. Det kan vara lämpligt att jämföra olika lånealternativ för att hitta det bästa erbjudandet för ens specifika behov.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *